Ihon ikääntyminen

Ihon ikääntyminen


Iho ikääntyy joko luonnollisesti tai ennenaikaisesti, se on luonnollinen osa meidän jokaisen elämää eikä sitä voi estää, mutta iän tuomia ikääntymismuutoksia voi hidastaa. Kaikki kudoksemme ikääntyvät eivätkä välttämättä toimi enää samanlailla kuin nuorempana, mutta ihossa ikääntyminen on kaikkein näkyvintä. Ikääntyminen riippuu perimästä, hormonitoiminnasta, ihonhoitotottumuksista ja elintavoista. Ikääntymismuutosten ilmaantumista hidastaa ihon suojaaminen, terveelliset elämäntavat sekä ihon puhdistaminen ja kosteuttaminen. 

Luonnollisesti iho ohentuu ja toiminnot hidastuu. Sen kosteuspitoisuus laskee ja sen pintaan tulee juonteita ja uurteita. Ihon uusiutuminen hidastuu, jolloin myös haavat paranee hitaammin, verenkierto hidastuu ja tuntoaistimukset heikkenee. Ihon on muös kuivempi, jolloin vesoliukoisten aineiden imeytyminen huononee ja mikrobit pääsevät ihon läpi helpommin. 

Epidermiksen ohentuminen nopeutuu 70. ikävuoden jälkeen, melanosyytit rupeavat vähenemään n. 30 vuotiaana ja ruskettuminen on epätasaista, langerhansin solujen määrä vähenee n. 30% auringolta suojatuilla alueilla 60. ikävuoteen mennessä, tyvikalvovyöhyke suoristuu, jolloin iho vaurioituu herkemmin, dermis ohenee ja sen kollageenimäärä vähenee, elastiinisäikeiden määrä vähenee ja niiden rakenne purkautuu, glykosaminoglykaanien määrä vähenee mikä aiheuttaa sen, ettei dermis sido enää niin hyvin vettä, myös fibroblastien määrä vähenee sekä subkutiksen rasvan määrä, talirauhaset kasvaa ikääntyessä, mutta niiden talin tuotanto vähenee ja sen koostumus muuttuu, ekkriinisten hikirauhasten koko pienenee ja hien määrä vähenee, heikommista verisuonista johtuen verenkierto heikkenee samoin kun niiden kuljettamien ravinteiden määrä, jolloin hiusten ja karvojen lukumäärä vähenee ja ne ohentuvat, kynnet paksuuntuu ja niiden kasvuvauhti hidastuu n. puolella, kasvoissa lihakset veltostuu mikä aiheuttaa kasvonpiirteiden laskeutumista sekä hermonpäätteiden määrä pienenee, jolloin tuntoaistimukset sekä lämpötilaerojen aistiminen heikkenee ja muuttuu. 

Luonnollisesti ikääntynyt iho

http://aikaihana.fi/kasvot/mikroneulaus/

Ennenaikaisessa ikääntymisessä aiheuttajia voivat olla sairaudet, stressi, voimakas laihduttaminen ja elintavat. Tupakoinnilla ja liiallisella auringonotolla on myös suuri vaikutus ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen. Auringon UV-säteily vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Tätä kutsutaan valovanhentuneeksi ihoksi mikä on väriltään kellertävää ja juonteet ja uurteet ovat syviä ja näkyviä. Verinahkaan on silloin kerääntynyt epänormaalia elastiinia, mikä saa ihon näyttämään kovalta ja kimmottomalta. 

Tupakointi vanhentaa eniten kasvojen alueelta, sanotaan että vuosi tupakointia vanhentaa ihoa kahden vuoden verran. Silloin kasvojen iho näyttää paksuuntuneelta, harmaalta ja elottomalta sekä siinä on normaalia enemmän laajentuneita verisuonia. Tupakointi heikentää verinahan verenkiertoa ja siten ihon ravinnon- ja hapensaantia. Se heikentää myös dermiksestä epidermikseen tihkuvan kosteuden määrää, jolloin iho kuivuu. Tupakoitsijoilla dermis ohentuu jopa 40%, mikä johtuu kollageenin ja elastiinin vähenemisestä ja niitä hajottavien vapaiden radikaalien määrä ihossa lisääntyy. Se voi aiheuttaa myös epänormaalin elastiini kertymistä, joka vähentää ihon kimmoisuutta. Glykosaminoglykaanit sitovat vettä dermiksessä ja niiden määrä vähenee myös tupakoinnin takia, jolloin kosteuspitoisuus ihossa pienenee. Tupakointijan riski saada okasolusyöpä on muita suurempi.

Tupakoinnin vanhentama iho 

http://www.iltalehti.fi/terveys/2013101817622829_tr.shtml

http://www.iltalehti.fi/terveys/2013101817622829_tr.shtml

Valovanhentunut iho

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/rekkakuskin-kuva-paljastaa-uv-sateily-todella-vanhentaa-ja-rypistaa/2184922

--> kuvassa oikeapuoli on saanut UV-säteilyä reilummin kuin vasempipuoli kasvoista

UV-säteily on sähkömagneettista säteilyä. Ne jaetaan aallonpituutensa mukaan kolmeen eri alueeseen. Pisimmät säteet ovat UVA-säteitä ja ne tunkeutuu dermikseen asti. Keskipitkiä ovat UVB-säteet ja ne tunkeutuu epidermikseen asti. Lyhimmät ovat UVC-säteitä, joista suurin osa pysähtyy ilmakehän otsonikerrokseen. Ultraviolettisäteilyä pitkäaaltoisempaa ovat näkyvä valo, infrapunasäteily, mikroaaltosäteily ja radiotaajuinen säteily. 

Auringon välittömät vaikutukset näkyy ihon uloimmassa kerroksessa ruskettumisena ja paksuuntumisena. Nämä molemmat ovat ihon puolustusmekanismeja säteilyä vastaan. Liiallinen säteilyn saanti aiheuttaa ihoon palovamman, vaikka iho yrittää suojautua säteilyltä se silti vaurioittaa soluja ja DNA:ta, vähitellen kun vauriot kumuloituu tarpeeksi se ylittää solujen korjauskyvyn ja silloin solujen toiminta heikkenee ja niiden määrä vähenee. Auringonpolttaman aiheuttaa pääasiassa UVB-säteily, viivästynyttä rusketusta UVA-säteily.

Kosmetiikan avulla pyritään jatkuvasti löytämään apua ikääntymisen hidastamiseen ja niiden muutosten korjaamiseen. Varmin tapa hidastaa vanhenemista on ihon huolellinen suojaaminen UV-säteiltä ja kosteuden haihtumiselta, olemalla tupakoimatta, syömällä terveellisesti, juomalla riittävästi vettä ja kuntoilemalla säännöllisesti. Ehkäisy on ikääntymisen paras hoito valovanhenemista voidaan korjata myös kosmeettisesti, silloin tavoitteena on ihon elvyttäminen, mikä kohdistuu pääasiassa verenkierron, solujen jakaantumisen ja muiden solujen toimintojen elvyttämiseen. Silloin iho paksunee joksikin aikaa ja saa sen näyttämään tasaisemmalta. Ihon hionnat ja voimakkaat kuorinnat voivat korjata vanhenemismuutoksia, tehokkaimmat niistä tehdään laserilla ja kemiallisilla kuorinta-aineilla kuten esim. glykolihapolla tai trikloretikkahapolla.





Lähteet

Ihonhoito kauneudenhoitoalalla kirja / WSOYpro/ Anna-Liisa Halsas-Lehto, Anni Härkönen ja Taina Raivio s. 163 ja s. 257 - 264

http://aikaihana.fi/kasvot/mikroneulaus/

http://www.iltalehti.fi/terveys/2013101817622829_tr.shtml

http://www.iltalehti.fi/terveys/2013101817622829_tr.shtml

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/rekkakuskin-kuva-paljastaa-uv-sateily-todella-vanhentaa-ja-rypistaa/2184922

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti