Työ ja lait

Mitä lakeja on?

Näitä ovat mm. työsopimuslaki, laki nuorista työntekijöistä, työturvallisuuslaki, työehtosopimuslaki, työaikalaki, vuosilomalaki, tasa-arvolaki, yhdenvertaisuuslaki, yhteistoimintalaki, työterveyshuoltolaki, tapaturmavakuutuslaki, laki yksityisyyden suojasta työelämässä ja työeläkelaki. Näissä on työntekijän oikeuksia. Keskeisimmät työsuhdesäännökset mitkä koskevat kaikkien työtä ovat työsopimuslaki, työaikalaki ja työehtosopimus. Laajin vaikutukseltaan on työehtosopimus, joka määrää vähimmäisehdot kaikissa työsuhteissa.

Laki nuorista tÿöntekijöistä: Alle 18-vuotiaat ovat nuoria työntekijöitä. Heille on osittain erilaiset työehdot ja kaikkia samoja töitä ei saa tehdä. Tarkoituksena on suojella liialliselta rasitukselta.Heillä saa teettää ainoastaan sellaisia töitä jotka ei vahingoita ruumiillista ja henkistä kehitystä. Työ ei saa olla kohtuutonta.

Työaikalaki: Lain tarkoitus on työntekijän suojelu. Työehtosopimuksessa on tähän liittyviä määräyksiä. Tähän luetaan työpaikalla käyetty aika sekä aika jolloin on työnantajan käyetttävissä. Aika jonka työntekijä on työpaikalla tekemättä töitä lasketaan myös työajaksi, jos hän voi heti tarvittaessa aloittaa työt.

Vuosilomalaki: Vuosiloma annetaan työnantajan määräämänä aikana ellei työntekijän kanssa ole asiasta toisin sovittu. Työalakohtaisesti maksetaan lomarahaa ja mahdollisesti lomaltapaluurahaa. Tiettyjen  työtuntien puitteissa työntekijä pitää vuosiloman. 

Tasa-arvolaki: Syrjintä on kiellettyä, koska olemme kaikki samanarvoisia. Työnantajan tulee edistää tätä suunnitelmallisesti, esim. palkkauksen, etenemismahdollisuuksien ja työolosuhteiden kanssa. Palkkaukseen ei saa vaikuttaa esim. uskonto, ihon väri ja mielipiteet.

Yhdenvertaisuuslaki: Työntekijälle ei saa antaa semmoisia ohjeita ja vaatimuksia, jotka  johtaa syrjintään ja jolla ei ole asian kanssa tekemistä. Ilmoituksissa ei saa olla syrjiviä edellytyksiä, vaikka se koskisi ihmisiä yleisesti. Kaikkia on kohdeltava samanarvoisesti.

Yhteistoimintalaki: Laki koskee yrityksiä, joissa on vähintään 20 työntekijää, mutta sitä voidaan toteuttaa pienemmissäkin yrityksissä. Tavoite on yhteisymmärryksessä kehittää yrityksen toimintaa ja mahdollisuus työntekijöille vaikuttaa päätöksiin yrityksen asioissa, mikäli asia koskee työoloja, työtä tai omaa asemaa.

Työterveyshuoltolaki: Perusajatus, että työnantaja käyttää työturvallisuuslain perusvelvoitteiden toteuttamisessa apuna ammattihenkilöiden asiantuntemusta. Työnantajan on järjestettävä alaisilleen työterveyshuolto, tämä velvollisuus on kaikilla työpaikan koosta riippumatta. 

Työtapaturmavakuutuslaki: Tässä on määritelty korvattavat tapaturmat, ammattitaudit, korvaukset, toimeenpano ja hinnoittelun periaatteet. Työnantajan on otettava tämä vakuutus tehtävää työtä varten. Se kattaa kaikki työntekijät, myös myöhemmin tulleet ja palkatut. Työntekijät eivät osallistu tämän rahoittamiseen vaan se on työnantajan tehtävä. 

Laki yksityisyyden suojasta työelämässä: Tämä koskee vain työntekijän ja työnantajan välistä suhdetta. Lakiin kuuluu mm. henkilötietojen oikeanlainen käsittely, terveydentilatietojen käsittely, luottotietojen käsittely, huumausainetestin otattaminen, kameravalvonta työpaikalla, sähköpostien käyttö ja mitä rajoituksia niissä on sekä mitä hyväksyttyjä toimintatapoja ja missä tilanteissa. Työnantaja ei saa kertoa työntekijöille toisen asioita, terveyteen tai muuhun liittyen. 

Työeläkelaki: Yksityisen työnantajan tehtävä on vakuuttaa kaikki 18-67 vuotiaat työntekijät, joiden ansioit ylittää vakuuttamisvelvollisuuden alarajan. 2015 alaraja on 57,10 e / kk. Työnantaja järjestää työntekijänsä eläketurvan. 

Työsopimuslaki: Edellyttää että henkilö työskentelee työnjohtajan johdon ja valvonnan alaisena eli työsuhteessa eikä yrittäjänä. 


Työsopimuslakiin kuuluu:

- soveltamisala, poikkeukset soveltamisalasta, työaika, työsuhde-etuudet, vajaavaltaisen työsopimus, oikeuksien ja velvollisuuksien siirtäminen, työntekijän avustaja, työntekijän sijainen, liikkeen luovutus

- työnantajalle - yleisvelvoite, tasapuolinen kohtelu ja syrjintäkielto, työturvallisuus, selvitys työnteon keskeisistä ehdoista, velvollisuus tarjota työtä osa-aikaiselle työntekijälle, tiedottaminen vapautuvista työpaikoista, työehtosopimusten yleissitovuus, yleissitovuuden vahvistaminen ja voimassaolo, vuokrattujen työntekijöiden työsuhteissa soveltavat vähimmäistyöehdot, vuokratun työntekijän oikeus käyttäjäyrityksen palveluihin ja järjestelyihin sekä vähimmäispalkka työehtosopimuksen puuttuessa

Laki säätelee siis työsopimuksen tekemistä, työsuhteen vähimmäisehtojen määräytymistä ja työnantajan ja työntekijän velvollisuuksia. 

Työaikalakiin kuuluu:

- soveltamisala, poikkeukset soveltamisalasta, työneuvostonlausunto, työaika, varallaoloaika, yleissäännös, jaksotyöaika, moottoriajoneuvonkuljettajan työaika, työehtosopimukseen perustuva säännöllinen työaika, yleissitovaan työehtosopimukseen perustuva sopimus säännöllisestä työajasta, paikallisen sopimuksen tekeminen, lakiin perustuva sopimus säännöllisestä työajasta, liukuva työaika, poikkeuksellinen säännöllinen työaika, lyhennetty työaika, vuorokauden ja viikon vaihtuminen, lisä- ja ylityö, työntekijän suostumus, ylityön enimmäismäärät, aloittamis- ja lopettamistyö ja hätätyö.

Työehtosopimuksesta alla.

On myös työturvallisuuslaki. Työpaikalla ei saa aiheutua vaaraa tai muuta haittaa työntekijälle. 

Tähän kuuluvat:

- työnantajan yleinen huolehtimis velvoite, työn vaarojen selvittäminen  ja arviointi, työpaikan rakenteellinen ja toiminnallinen turvallisuus ja terveellisyys, työhuoneen ilmanvaihto ja tilavuus, ilman epäpuhtaudet, kemialliset tekijät ja työssä käytettävät vaaralliset aineet, fysikaaliset tekijät ja sähköturvallisuus, biologiset tekijät ja yhteinen työpaikka


Työntekijän velvollisuudet?

Velvollisuus työsuhteessa tietenkin työn tekeminen olla kuuliainen, totella työnantajan määräyksiä ja olla uskollinen. Työntekijä voi ehdä myös muuta palkallista työtä, jos työnantaja ei ole sitä erikseen kieltänyt tai on siihen antanut luvan. Toiselle ei saa tehdä työtä, mikä voi vahingoittaa työnantajaa työsuhteessa hyvän tavan vaistaisena kilpailutekona. Työsuhteen aikana ei saa kertoa työnantajan liike- tai ammattisalaisuuksia ja tämä pätee myös työsuhteen päättymisen jälkeen. 

Työehtosopimus?

Työehtosopimus sisältää minimiehtoja, joita työnantajan on vähintään noudatettava kaikkiin työntekijöihinsä. Niissä sovitaan vähimmäisehdoista, kuten palkasta, työajasta, sairausajanpalkasta, arkipyhäkorvauksista, lomista jne... Työehtosopimus voi olla yleissitova tai normaalisitova. Normaalisitovassa velvoittaa niitä, jotka on sopimuksen allekirjoittaneet tai kuuluu järjestöön, joka on solminut työehtosopimuksen. Yleissitovassa myös järjestäytymättömän työnantajan täytyy noudattaa määräyksiä, joista on sovittu alalla edustavassa työehtosopimuksessa. Työehtosopimukset ovat pakottavia, eikä niitä huonompia ehtoja saa työntekijälle ehdottaa tai antaa. Työehtosopimukset solmitaan määräajaksi. 

Mitä työehtosopimusta noudatetaan kauneudenhoitoalalla?

Kauneudenhoitoalalla ei ole varsinaista työehtosopimusta, joten alalla käytetään hiusalan työehtosopimusta.


Lähteet:


http://www.settinetti.fi/alltypes.asp?menu_id=834
http://www.xn--tysopimuslaki-jmb.fi/tietoa/kasitteita/Ty%C3%B6ntekij%C3%A4n+velvollisuudet
https://www.pam.fi/tyo/tyoehtosopimukset.html
http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/650_ammatti
http://www.tyosuojelu.fi/fi/tyosuhdeasiat
//www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010055
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19960605
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6ehtosopimus
http://www.tyoturva.fi/terveellinen_sisailmasto/esimerkkeja_saadoksista/tyoturvallisuuslaki
https://www.tem.fi/tyo/tyolainsaadanto/tyosopimus_ja_tyosuhde/nuoret_tyontekijat
http://www.tyosuojelu.fi/fi/tyoaikakirjanpito
http://www.tyosuojelu.fi/fi/loma
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tasa-arvolaki
http://www.tyosuojelu.fi/fi/yhdenvertaisuus
http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhteistoimintamenettely
http://www.tyosuojelu.fi/fi/tyoterveyshuolto
http://www.tvl.fi/fi/Lakisaateinen-tapaturmavakuutusjarjestelma/
http://www.tyosuojelu.fi/fi/tietosuoja
http://www.etk.fi/fi/service/palkansaajat/236

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti